Het is toch wat, een nieuwe keuken kopen en laten installeren in ons nieuwe huis. Lees hier onze ervaringen en tips. Wellicht kun je je voordeel ermee doen.
De keuken kopen
Het kopen van een keuken heeft nog wel wat voeten in de aarde. Zie hieronder onze ervaringen.
- Kortingsweken? Via een ontwerptool op internet zijn we terecht gekomen bij onze keukenboer. Voor deze tool moet je je contactgegevens invullen. En ja, dan kun je verwachten dat je wordt gebeld. Wij kregen een telefoontje met het goede nieuws dat er kortingsweken zijn. We hebben 2 maanden de tijd om hier gebruik van te maken. Wat ze er niet bij zeggen is dat als je eenmaal binnenstapt de kortingen alleen diezelfde dag geldig zijn… Die kortingsweken zijn er volgens mij continu, om te zorgen dat mensen minder snel gaan onderhandelen omdat ze toch al flinke korting krijgen.
- Ga doordeweeks, neem verlof op Ga niet op een zaterdag, dat zijn de ‘duurste uren waarop de omzet gemaakt wordt’. Ze loodsen je dan extra snel door het proces heen denk ik. Toen we ’s avonds bij badkamerman waren ging het tenminste relaxt. Door de haast en druk op de zaterdag vergeet je dingen en kun je niet helder denken. Of je krijgt ’20 min. lang bedenktijd’ voor de deal waar je ook niet frisser van wordt (is de lucht expres zo zuurstofarm in die showroom?). Maak een checklist van dingen die je wilt hebben kortgesloten.
- Inclusief of exclusief sloop Je hebt tijdens verkoopgesprek het idee dat de aankoop inclusief sloop en montage van de keuken is. Je wordt ‘volledig ontzorgd’. Kom je er later achter, nadat het contract is ondertekend, dat het helemaal niet inclusief sloop is, alleen voor montage. En dan bedenk je je ‘hmm, in het contract dat ik heb ondertekend, kon ik er ook niks over teruglezen, domdomdom’.
- Meerwerk verleggen van kabels en aansluitingen Als je een keuken komt inclusief montage is het wel zaak om te checken wat die montage inhoudt. Dat is: het plaatsen van de kasten en apparaten en het aansluiten van leidingen op bestaande leidingen. Dus niet: het verleggen van leidingen!! Vlak nadat wij de keuken hadden gesloopt keek ik moeilijk naar de gasleiding. Die zat helemaal op de verkeerde plek in de keuken. Ik dus bellen met de keukenboer. Blijkt dat we nog meerwerk nodig hebben a 950 euro om de leidingen goed te leggen. Het is niet zo dat dit tijdens het verkoopgesprek niet aan bod is gekomen, maar door de spanning en lange tijd die je er door brengt krijg je een hoofd vol watten.. Tijdens gesprek werd het kort genoemd als: ‘ja maar dan heb je meerwerk nodig, dan komt er extra geld bij, willen jullie dat?’ Waarna je nee zegt en dus pas op het laatste moment gaat piekeren over leidingen. Beter was als de verkoper zei: hoe gaan jullie ervoor zorgen dat de leidingen goed gelegd worden? Doe je dit zelf of wil je het door ons laten doen? Wat dat betreft is de aankoop van een badkamer relaxter. Die gaat helemaal op de schop. Dan neem je de installatie volop mee in de onderhandeling. Niet dat er meerwerk bij komt, waar je dus niet over hebt kunnen onderhandelen.
- Hoogte van het keukenblad Van te voren ‘we willen een hogere keuken dan normaal, 97 cm’. Dat was de hoogte van de keuken van vrienden, die goed beviel. Waren we het tijdens het verkoopgesprek gewoon vergeten. Paar keer hebben we telefonisch aangegeven dat we dit vragen willen. Er werd bij ons een beetje overheen gepraat, van ’92 cm is al vrij hoog’. De wijziging werd in ieder geval niet doorgevoerd. Bij definitieve orderbevestiging zie je nl nog steeds 92 cm staan. Je laat het op een gegeven moment maar zitten omdat het wijzigen vast een berg geld gaat kosten. Achteraf is 92 cm prima (ik ben 1.73 cm) omdat we een vaatwasser hebben. Ik hoor mijn man ook niet klagen. In onze oude keuken waren we soms drie kwartier aan het afwassen en dan voel je het wel in je rug als je een laag keukenblad hebt. Toch vond ik de gang van zaken niet netjes, dat we niet serieus werden genomen.
- Indeling van de keuken Smeer je vaak een boterham aan de aanrecht? Of maak je een schaaltje yoghurt met musli klaar? Zorg dan dat er naast de koelkast een laatje met bestek zit. Dat je niet een paar meter hoeft te lopen naar dat laatje. Denk ook na wat je wilt doen met de vuilnisbak. Plaats die niet aan het uiteinde omdat je hem best vaak gebruikt.
- Wat doe je met je pannen? Als je een keuken in l- of u-vorm krijgt, kun je zo’n mooi uitschuifsysteem aanleggen. Doe je het deurtje open dan schuiven al je pannen via het draaisysteem naar voren. Zo gebruik je ook de loze opbergruimte in de hoek. Je kan ook grote uitschuiflades gebruiken, ook heel modern en gebruikelijk. Check wel wat je met die grote soeppan en wokpan doet. Passen die in zo’n schuiflade? Of gewoon ouderwets de pannen op planken zetten.
- Wat doe je op de muur? Tegels? Vaak installeer je eerst de keuken en kun je daarna tegels uitzoeken en de muren laten betegelen. Als je in een boekje een mooie keuken ziet, denk die tegels er dan maar af. Die moet je er zelf bij kiezen. Naar mijn ervaring kun je die niet in de keukenwinkel aanschaffen.
- Wat doe je op de muur? Stucen? Wil je een gestucte muur, laat dit dan doen voordat de keuken gemonteerd wordt :-). En doe als de stuc droog is er voorstrijk over en als die droog is latex. Als dat tenminste lukt qua tijdsplanning als je de monteur ook de kabels laat verleggen. De monteur wil de klus ook klaren. Je kunt het stucen ook door de monteur laten doen voor meerwerk. Wij hebben het laten doen. We hebben er ook voor gekozen om een spatrand van 20 cm boven het aanrechtblad aan te brengen.
- Wat doe je op de vloer? Veel mensen trekken hun laminaatvloer door naar de keuken. Plavuizen of vinyl komt minder vaak voor lijkt het. Wij hebben een marmoleumvloer laten aanleggen, lekker geluiddempend als er weer een pannendeksel valt. En praktisch met schoonmaken, plensen water en dweilen. De kleur van je vloer vind ik nog wel een dingetje. Wij hebben donkergrijs marmoleum en dat past erg mooi bij onze keuken met een lichte houtskleur en grijs. Wat ik veel zie op alle foto’s zijn lichte vloeren (lichtgrijs, beige). Wij vonden als nadeel dat je alle viezigheid zo goed ziet. Een houten vloer op een houten keuken kan trouwens ook best volgens de keukenman, als het maar andere kleuren hout zijn.
- Denk goed na over het keukenblad Heb je de deal rond, snel keukenkastjes en handgrepen e.d. uitgezocht (zorg dat je hier van tevoren al een beetje over nadenkt, maakt het een stuk makkelijk), bedenk je ‘oh maar ik wil een composiet keukenblad in plaats van kunststof. Dat is lekker duurzaam en mooi (een theeglas springt er wel op kapot, dat is een nadeel). Komt er alleen nog eens 1400 euro bij. Au wordt het ineens veel duurder. En omdat het na de deal is kun je er ook niet echt meer over onderhandelen…
- Wil je een afzuigkap of afvoer naar buiten? Bij een afzuigkap moet je het filter wel zo nu en dan omwisselen. Ga je regelmatig frituren dan moet je hem wel om de 3 maanden wisselen. Bij normaal verbruik kan hij wel een jaar mee, aldus de keukenmonteur. Je kan ook een afvoer naar buiten maken, dan weet je zeker dat je in huis geen luchtjes hebt. Je buren ruiken wel wat je gaat eten. Maar over etenslucht in de straat hoor je toch nooit iemand klagen?
- Communicatie met keukenverkoper na bestelling Hij is altijd druk en praat snel door de telefoon. Ik begreep met moeite wat hij zei en met moeite drukte ik de vragen door die ik nog wilde stellen. Dan voel je je bijna bezwaard, als je dat doet. Oh, maar dan moet keukenman weer verder, aan de andere kant van het land, druk. Een paar keer de receptionistes aan de lijn gehad die wel rustig en klantvriendelijk waren, een verademing.
- Nog meer meerwerk De installatie van de keuken is helemaal goed gegaan. We zijn erg blij met onze keuken. Omdat er in beton geboord moest worden kwam er wel meerwerk bij. Ook voor het stucen en voor een extra stop in de stoppenkast voor de vaatwasser kwamen extra kosten. Ach ja, het is te overleven. Alleen kies niet de duurste keuken, omdat er gewoon nog extra kosten bij kunnen komen.
- Oeps warm en koude verkeerd om Bij de oplevering kwamen we erachter dat je de mengkraan naar rechts moet doen voor warm water. Volgens het dopje op de voorkant, zou warm echter links moeten zitten. Dit vonden wij zo maf? De keukenman kon hier niets aan doen zeiden ze. Gelukkig was mijn man zo handig om het dopje op de kraan om te draaien met behulp van een aardappelschilmesje. Pfff.