Tips voor aankoop en installatie badkamer

Jaren 70 badkamer in huurwoning

In de verouderde huurwoning die we hadden gekocht zat nog de badkamer die in de jaren 70 was geplaatst. Met groene tegeltjes, wc met houten wc-bril en in het douchegedeelte een thermostaatkraan, type jaren 80. Zelfs voor mij was dit te retro en omdat we er in ons budget rekening mee hadden gehouden hebben we een nieuwe badkamer gekocht. Ik dacht, zo gepiept. Het had helaas wel wat voeten in de aarde.. Onder andere vochtplekken op de versgestucte muur in de slaapkamer naast de badkamer…

Nieuwe badkamer kopen

Omdat onze badkamer erg klein en smal is en we de douche en een bad apart van elkaar wilden gingen we een ontwerp maken om te kijken of alles wel past. Via google (kleine badkamer) stuitten we op een handig ontwerpprogramma waarmee we enigszins konden achterhalen dat het qua ruimte mogelijk zou moeten zijn om een douche en bad apart te doen. Om het ontwerpprogramma te mogen gebruiken moesten we onze contactgegevens opgeven. Wat je kan verwachten is dat we gebeld werden door een sanitairwinkel die vertelde over de kortingsactie. Ok wij daarheen en de zeer deskundige verkoopmedewerker kon voor ons zo een badkamer ontwerpen. Wij wisten echt niet wat voor tegels we wilden, als het maar modern en eigentijds is. Ook daar kon hij ons bij helpen. Hij maakte een mooie badkamer voor ons en we maakten de deal, 12.000 euro, inclusief het slopen en afvoeren van de oude badkamer.

Montage van de badkamer

We moesten nu de apparatuur, tegels en badkuip aanschaffen van de sanitairwinkel. De winkel besteedt de installatie ervan uit aan een installatiebedrijf. We betaalden dus 2 facturen. Het fijne van het aankopen van een badkamer is dat het inclusief volledige montage is en al het voorbereidende werk met leidingen. De badkamerman had een flinke kluif aan onze badkamer omdat de muren en vloer van het allerarmste beton is. Hij heeft een tijd flink gedrild met een of ander apparaat (arme buren). En zei toen dat hij een sterker apparaat ging huren omdat hij er anders niet doorheen kwam. Toen hij klaar was met het voorbereidende werk kwamen de tegelzetters langs. Uiteindelijk lukte het hem om de klus te klaren en konden we de badkamer in gebruik nemen. In totaal hebben we wel 1,5 maand in het puin/klusspul gezeten. De klus liep uit, er kwam zelfs iemand kijken van de sanitairwinkel ter controle. Op een gegeven moment, toen wij gelukkig al wel gebruik konden maken van de douche/wc (wc lekker op 45 cm seniorenhoogte, de normale hoogte van wc-pot is 40 cm), had de installateur een longontsteking opgelopen. Het duurde dus nog even voordat de badkamer klaar was. Een bevalling voor installateur en voor ons. Maar wat waren we er blij mee! En we kregen veel complimenten van mensen die we het huis lieten zien. Helemaal zonder kleerscheuren zijn we er niet vanaf gekomen helaas.

Schade tijdens/na aanleg badkamer

Gat in plafond bij keuken

De installateur was op een gegeven moment zelfs zo diep aan het boren geweest, voor het maken van een gleuf voor de drain, dat hij er in de keuken door het plafond heen kwam. Hier bleef hij zelf heel rustig onder, alsof zoiets vaker voorkwam. Wij waren nogal in shock. Toen een stukadoor kwam voor het stucen van het verlaagde plafond, vroegen we aan hem of hij het gat in het plafond bij de keuken misschien wilde dichten. De stucadoor belde met de installateur hierover, omdat er een of ander stukje uit het gat stak. Of hij dat er in alle veiligheid uit kon prutsen. Dat kon gelukkig. De stukadoor maakte het gat keurig dicht, omdat wij dat aan hem vroegen. Je moet dus zelf alles goed in de gaten houden.

Vochtplekken door water dat in badkamerkraan liep

Op een gegeven moment kwamen we vlak nadat we het bad en de douche in gebruik konden nemen dat er vochtplekken op de muur in onze slaapkamer. De stuc zette op, er kwamen bubbels in de muur en bruine plekken / schimmelplekjes. Ook hier ging de badkamerman heel relaxt mee om. Bij de kraan van de badkamer zat er vlak onder een stukje tegelwerk open. Ik denk dat er toen onze kinderen in bad een waterballet maakten er water bij de kraan in de muur naar binnen is gesijpeld. De badkamerman beaamde dat als er heel veel water over het roosje van de kraan komt dit kan gebeuren. Hij heeft het allemaal wat beter om de kraan heen dichtgekit. De plek is zelf niet erger geworden gelukkig.

Lekkage douchecabine – vochtplekken aanliggende muur

Wat betreft de douche, waar dus ook lekkage was, heeft hij een extra kitlaag aangelegd. Hij zei dat de tegelzetters een beetje zuinige kitlaag hadden aangelegd. Dit is dus best een klus. Ik dacht hij doet even wat kit eroverheen.. Maar nee, eerst oude kitlaag eraf schrapen en toen een nieuwe dikke kitlaag erop. De vochtplek in de slaapkamer is na dit herstel niet erger geworden gelukkig. Ik had de vochtplek met potlood afgetekend om dit in de gaten te houden. De vochtplekken zitten niet in het zicht, maar het is nog iets om echt netjes te maken. Een vochtplek die helemaal opgehobbeld was heeft de badkamerman wel enigzins plat gemaakt, maar de rest is ons pakkie aan. En dat komt omdat wij niet assertief genoeg waren.. Melden bij opstalverzekering zal waarschijnlijk ook geen nut hebben. Ach de stress van het conflict hebben we onszelf nu wel bespaard, maar we moeten er nog wel wat geld tegenaan gooien om het weer echt mooi te maken. Ik troost mezelf maar dat de aanleg van onze badkamer echt een zware klus was. Normaal was de installateur altijd binnen 2 weken wel klaar met een badkamer, maar die van ons..

Tips bij installatie nieuwe badkamer

  • Vraag of je bij vrienden of buren mag douchen. Het hoognodige, haren wassen, doe je eenvoudig even bij de wastafel zodat je niet met vet haar op je werk verschijnt. Als een paar dagen de CV uitgeschakeld moet zijn, kun je altijd nog de waterkoker gebruiken om aan warm water te komen. En ga even wat vaker met je kinderen naar het zwembad. Of doe zoals mijn man. Die drinkt even een biertje bij de lokale sportzaal en vraagt aan de barman of hij even mag douchen in de kleedkamer.
  • Kijk goed na of alles mooi is afgewerkt. Bij ons was er een gleuf bij de deurpost die hij nog niet had gekit. En de badkamerdeur paste niet meer omdat de vloer opgehoogd was. We vroegen of de installateur dit nog even wilde afmaken. Hij had kwam hier later nog een keertje voor terug en nam toen ook een machine mee waarmee hij een stukje van de onderkant van de deur kon afsnijden.
  • Als je badkamer is opgeleverd, vraag dan hoe je de lampjes in de spotjes kunt verwisselen. Dat vonden we echt niet zo gemakkelijk. Zelfs mijn vent lukte het niet. Uiteindelijk liet de elektricien zien hoe het moest.
  • Vraag hoe je de haren uit het doucheputje/badputje krijgt. Wij hebben zo’n brede chique doucheput-goot en op een gegeven moment liep die niet lekker door. Bleek die goot vol te zitten met haar. Het lukte niet zo goed om alles te verwijderen. Het leek ook een beetje vast te zitten in de afvoer. Er was zo’n rubberen aansluiting op de afvoer en die trok ik eruit omdat ik dacht dat dat wel kon. Alle haren waren wel weg. Ik stopte dat ding er maar snel weer in… Straks lekkage ofzo!
  • Wij gaven de installateur de sleutel van ons huis, kon hij zelf aan de gang gaan.
  • Wil je niet in je nieuwe tegelwand boren om een wc-rol-houder te installeren of een bakje voor je douchecreme/shampoo? Ga bij de Ikea shoppen. Daar heb je een bakje wat je met sterke zuignappen aan je tegelwand vastkleeft. Dit blijft lange tijd zitten. Die van ons was te zwaar beladen denk ik en viel na een half jaar toch naar beneden. En je hebt er een staande wc-rol-houder waar je ook enkele wc-rollen als voorraad in kan doen.
  • Bedenk goed of je een inloopdouche wilt of toch een douche wilt met doorzichtige douchedeuren. Wij vonden een inloopdouche gemakkelijk omdat je dan niet de douchedeurtjes hoeft te trekken ivm kalkaanslag. In de praktijk moet je nu toch echt wel de vloer om de douche heen trekken vanwege het vele spatwater. En als je de vloer getrokken hebt moet je eigenlijk ook nadrogen. Je trekt niet al het water weg namelijk en dat voel je bij ons aan je voeten als je vlak na het douchen naar de wc gaat. De tegels bijven wel wat vochtig en er blijft in de voegen altijd water zitten.

Hopelijk heb je iets aan ons ervaringsverhaal. Do not underestimate the impact of a new bathroom!! En wees scherp op alles. Hang dan maar even de boze ka uit, scheelt je toch veel frustratie nadien.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *