Als je een beetje avontuurlijk bent ingesteld is geocaching echt een leuke hobby. Bij geocaching zoek je een schat met behulp van een gps-apparaat of een geocaching-app op je smartphone. De schat wordt een cache genoemd. De cache kan van verschillende grootte zijn, van een fotorolletjeskokertje tot een doos met cadeautjes. Hij kan verstopt zijn in de grond (graven is vaak niet nodig) of bijvoorbeeld klem zitten in een hek of kier in een muur.
De cache loggen
Als je de cache hebt gevonden moet je in het logboekje je naam en datum zetten. Er is bij geocachers onderling een bepaalde codetaal die je in het logboekje kunt gebruiken. De bekendste codes: TFTC (thanks for the cache), DNF (did not found). Als je de cache logt moet je zorgen dat je dit niet al te opvallend doet ivm ‘dreuzels’. Mensen die niet geocachen en je schat misschien wel willen vernietigen. Heb je de cache gelogd in het logboekje? Ga dan naar de website van geocaching om ook online de cache te loggen. Kun je de schat niet vinden? Dan kun je dit ook melden. Als je een geocaching app op je smartphone gebruikt kun je ook via je de app eenvoudig loggen.
Oh ja, soms bestaat de cache uit een doos met leuke snuisterijen. Je hebt dan een ‘echte’ schat te pakken. Je kunt dan een item erin doen en een ander voorwerp eruit halen, naar eigen wens.
Waar zitten de caches verstopt?
Geocaching is een internationale hobby, de caches zijn over heel de wereld verstopt door andere geocachers. Op de website van geocaching kun je precies zien waar in Nederland de caches verstopt zitten. Je kunt zoeken op caches dichtbij een bepaalde woonplaats. Als wij ergens in Nederland op pad zijn zetten we in de auto de geocaching-app aan en zie je precies de caches in de buurt van je locatie. Hier kun je vervolgens met de auto naartoe navigeren.
Soorten caches
De meeste caches zijn zogenaamde ‘singlecaches’. Het gaat dan om een schat die ergens verstopt is. Er zijn ook ‘multicaches’. Dit zijn een soort speurtochten. Je gaat dan meestal van coördinaat naar coördinaat en moet bij elk punt vragen beantwoorden. Bijvoorbeeld: hoeveel leeuwen zie je hier op de gevel? Van wie is dit stanbeeld? A=1, B=2, tel alles bij elkaar op tot je 1 cijfer overhoudt. Het zijn de ene keer eenvoudige, maar de andere keer lastige vragen. Het antwoord bij elk coördinaat is in elk geval een cijfer. Deze cijfers vormen samen de eindcoordinaat waar de eigenlijke schat verborgen ligt. Multicaches zijn erg leuk. Je wordt in een vreemde stad vaak langs de leukste plekjes geleid. Als het niet lukt en je een vraag toch verkeerd hebt beantwoord, kan een multicache ook erg frustrerend zijn.