Videobellen als alternatief voor vergaderen: zo werkt het

Persoonlijk contact met collega’s of andere vrijwilligers werkt prettig. Je kunt natuurlijk met elkaar afspreken om te vergaderen. Wil je met in totaal 2 of 3 personen afspreken? Dan kun je ook videobellen via bijvoorbeeld Skype uitproberen. Je ziet en hoort elkaar en je kunt zelfs je computerscherm met elkaar delen. Waarom zou je videobellen? Het is best handig als jullie krap in de tijd zitten. Of als iemand niet van huis weg kan.
Hoe werkt videobellen?

Ik werk zelf als vrijwilliger voor websites van goede doelen. Ik houd niet zo van bellen omdat je dan de non-verbale communicatie mist. En eindeloos e-mailen is niet gezellig en kan ook misverstanden opleveren. Hoe dan ook, geef mij maar persoonlijk contact. Maar ja, tijd is helaas  kostbaar. En je kunt niet altijd van huis met jonge kinderen. De projectcoördinator van een van de websites waar ik mij voor inzet, stelde voor om te gaan Skypen. Zij is er al echt in thuis en videobelt met veel vrijwilligers die ook ouders zijn. Ik dacht: laat ik het eens proberen.

Waarmee kun je videobellen?

Je kunt videobellen met Skype, Google Hangouts, Duo (alleen voor Google-gebruikers, Facetime (alleen voor Apple-gebruikers). En waarschijnlijk zijn er nog meer apps of websites. Videobellen kun je doen op je smartphone, tablet of laptop. Zorg dat je toegang hebt tot wifi-internet en installeer indien nodig de app of het programma. Goed om te weten: je kunt meestal pas videobellen als de ander je uitnodiging/contactverzoek heeft geaccepteerd.

In de praktijk

Hoe werkt het dan in de praktijk? Stel mijn Skype gaat over. Je ziet de ander in beeld en kunt gaan praten. In een klein schermpje zie je jezelf in beeld. Het leidde mij in het begin erg af om mezelf te zien. Ik ging mij bijvoorbeeld afvragen of ik niet heel geforceerd lachte. Later ging ik pas normaal kijken. Het is dus even wennen.

In het begin praatte ik met videobellen iets gemakkelijker door iemand heen. Je moet even eraan wennen. Ik heb ook al eens een overlegje gehad met 3 personen. Dan zie je 2 schermpjes in beeld en moet je nog iets beter opletten dat je niet door elkaar heen praat.

Naast met elkaar praten, kun je ook je computerscherm delen met de ander. Dit kan in ieder geval bij Skype (via het menu: ‘bellen’ en ‘scherm delen’). Deze functie is handig als je iemand iets wilt uitleggen op de computer.

Probeer het eens uit

Ik hoop dat ik jullie heb kunnen inspireren. Het kan erg handig zijn.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *