Ach jee. Ik was voor een opdracht in Breda en zou diezelfde dag nog met het gezin naar mijn schoonouders in Friesland gaan. En nu zou de bus een flink stuk gaan omrijden omdat een brug afgesloten was voor bussen. En nu was mijn telefoon ook nog eens leeg en kon ik dat niet doorgeven aan het thuisfront. Argh, op zulke momenten ben je gewoon niet blij. Maar gelukkig lukte het mij om die accu van mijn smartphone nog enigszins op te laden. Hoe? Lees verder.
Eerst opladen via mijn laptop
Ok, ik zorg dat ik altijd een oplader in mijn tas heb zitten. En omdat mijn laptop-accu nog een beetje vol zat heb ik daar mijn oplader op aangesloten. Toen.. zag ik een nog betere oplossing. Deze geweldige Brabantliner-bus heeft gewoon bij elke stoel aan het raam een USB-oplaadpunt! Dus mijn telefoon kon even fijn opgeladen worden en ik kon weer communiceren met het thuisfront.
Je mobiel opladen op het treinstation
Ik was dus gered. Maar daarvoor had ik dus flink mijn hoofdje lopen pijnigen met de vraag of ik niet op Utrecht Centraal mijn mobiel zou kunnen opladen. Er was toen misschien nog sprake van dat ik gelijk door zou gaan naar Friesland met de trein. Ik fantaseerde over een soort oplaadboom op Utrecht Centraal waar iedereen zijn telefoon in zou kunnen steken. En dan zou de stroom van de zonnepanelen op Utrecht Centraal daarvoor gebruikt kunnen worden.
Ik heb het idee voorgesteld aan de organisatie achter de NS stations. Ze hebben al met oplaadmogelijkheden getest bij een van hun formules en op het perron. Echter het gebruik en de waardering bij de reizigers viel tegen, waardoor ze de proef niet hebben doorgezet. Ik begrijp het ook wel een beetje. Mensen zijn natuurlijk maar kort op het station en het duurt nog wel even voordat je telefoon is opgeladen.
Stopcontacten op treinstations
Nadien heb ik bij een informatiestandje eens gevraagd of zij wisten of er stopcontacten zijn op het station waar je je telefoon kunt opladen. Zij gaven als tip mee om te kijken bij de koffiecafés en foodcourts. Zij verwachten dat deze bedrijfjes wel stopcontacten aanbieden als service naar hun klanten toe. En inderdaad onder de hoge tafels bij Star Bucks zag ik stopcontacten. En ook bij de hoge tafels van de foodcourts (die twee ruimtes op Utrecht CS waar alle fastfood-ketens bij elkaar zitten) zag ik onder de tafel stopcontacten. Anyway, toch handig om te weten als je een keer zonder stroom zit.
Oh nog een laatste tip: ik heb wel eens meisje in de ’tunnel’ van Amsterdam Amstel zien telefoneren, terwijl ze haar oplader in een stopcontact (hoog op de muur) van het station had gestoken ;-).
Stopcontacten in de trein
In de eerste klas van Intercity’s heb je trouwens vaak stopcontacten. Maar ja, dat is handig als je eerste klas reist. Ik heb trouwens begrepen dat in de nieuwe Sprinters stopcontacten en USB-oplaadpunten komen onder de stoelen. Erg handig, maar nog even wachten tot die treinen gaan rijden. En niet te vergeten: je kunt bij de Railcatering ook powerbanks kopen of omruilen. Alleen tsja, railcatering heb je ook niet in elke trein. Je kunt ook zorgen dat je altijd zelf een opgeladen powerbank in je tas hebt. Ik heb er een van 20 euro gekocht bij de Mediamarkt. Alleen krijg ik mijn telefoon als hij leeg is voor maar 60% mee opgeladen.